ételünk az életünk

Mindennapi kenyerünk

Mindenki szereti a kenyeret, de nem mindenkinek mindegy az, hogy milyen kenyeret eszik. Én személy szerint nem szeretem a bolti kenyeret. Egyrészt azért mert nem tudom mi van benne, másodszor pedig szintén nem tudom, hogy mi van benne. A harmadik ok az az, hogy fehér lisztből készítik. Hizlal és nem egészséges. Tudom, hogy sokan nem akarnak az otthoni kenyérsütéssel bíbelődni. Nagyon megéri vele kísérletezni én mondom. Az otthon készített kenyérnek számos jó tulajdonsága van: az első és legfontosabb, hogy tudjuk miből készül. A második az, hogy rengeteg egészsége összetevővel gazdagíthatjuk, variálhatjuk(olajbogyó, lenmag, zabpehely, napraforgó stb.) A liszteket is szabadon váltogathatjuk. Készíthetünk kenyeret rozslisztből, teljes kiőrlésű lisztből, fehér lisztből is aki szereti, zablisztből és persze ezek kombinációiból is.

Az én választásom most egy rozs és teljes kiőrlésű liszt  kombinációjára esett.

Hozzávalók:

2 bögre teljes kiőrlésű liszt
1 bögre rozsliszt
együtt nagyjából fél kiló
7 g élesztő
pici só
1 dl olivaolaj
kb 3 dl víz

A liszteket összeöntjük, hozzáadjuk a sót és a langyos vízben elkevert élesztőt végül az olajat. Szépen összedolgozzuk. Vigyázzunk arra, hogy a tészta végig lágy maradjon. Mikor ezzel megvagyunk letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük. Miután megkelt lisztezett felületen átgyúrjuk és szép kis cipót formázunk belőle. Újra letakarjuk és 30 percig pihentetjük. Majd sütőbe tesszük. Én mindig közepesen meleg sütőben 150 fokon kezdem meg a sütést. Ezen a hőfokon sütöm 30 percig aztán fentebb veszem 180 fokra és úgy fejezem be a kenyér sütését. Ez a művelet még 20 percet vesz igénybe. Ilyenkor már rá lehet szórni különböző magvakat is. Mielőtt megszórjuk érdemes megkenni vagy tojással vagy vízzel, hogy a magok szépen rátapadjanak. Az enyémet most zabpehellyel szórtam meg.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!